ការ​ប្រមូលផល និង​ទុកដាក់

ព្រះមេ ឬ ព្រះមាតា ឬ ព្រះប្រពៃស្រព

ដំណាំ​ស្រូវ​នៅ​កម្ពុជា

ពិនិត្យ​ដោយ បណ្ឌិត ម៉ែន សារុម

ជំពូក​១០

ការ​ប្រមូលផល និង​ទុកដាក់

សោម ប៊ុណ្ណា, ពៅ ស៊ីណាត និង ហួន សេរីវុធ

១០.១. ការ​ច្រូតកាត់

ការ​ច្រូតកាត់ គឺជា​កិច្ច​ប្រតិបត្តិ​ដើម្បី​ប្រមូល​យក​ផ្នែក​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​នៃ​ដំណាំ​ស្រូវ ។ វា​តែង​ធ្វើ​ឡើង​កាលណា​សារធាតុ​ជា​អាហារ​របស់​ដំណាំ​នេះ មាន​លក្ខណៈ​ពេញលេញ​សម្រាប់​ការ​បរិភោគ ឬ​សម្រាប់​ការ​ប្រើប្រាស់​ផ្សេងៗ​ទៀត ។

១០.១.១. គោលការណ៍ និង​វិធីសាស្ត្រ​នៃ​ការ​ច្រូតកាត់

ដើម្បី​ឲ្យ​ការងារ​ច្រូតកាត់​ស្រូវ​ធ្វើ​ឡើង​ក្នុង​ពេល​ដ៏​សម​ស្រប​បំផុត គេ​មិន​ត្រូវ​គិតតែ​ទៅ​លើ​អាយុកាល​លូតលាស់ ដែល​វា​ប្រែប្រួល​ទៅ​តាម​ប្រភេទ​ពូជ និង​លក្ខខណ្ឌ​ដាំ​ដុះ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​គេ​ត្រូវ​ពិនិត្យ​មើល​នូវ​កម្រិត​ទុំ​ជាក់ស្ដែង​របស់​ស្រូវ (តារាង ១០.១) ។

តារាង ១០.១ អត្រា​សំណើម​គ្រាប់ស្រូវ និង លក្ខណៈ​រូបសាស្ត្រ​សម​ស្រប​សម្រាប់​ការ​ច្រូតកាត់ (AE, 2004)

ដោយសារ​លក្ខខណ្ឌ​អាកាសធាតុ​មាន​ភាព​ខុសៗ​គ្នា មាន​ពេល​ខ្លះ​ស្រូវ​មាន​សភាព​ទុំ​គ្រប់គ្រាន់ សម្រាប់​ការ​ច្រូតកាត់ ប៉ុន្តែ​អត្រា​សំណើម​គ្រាប់​នៅ​មាន​កម្រិត​ខ្ពស់ ឬ​ទាប​ជាង​តួលេខ​ក្នុង​តារាង​ខាងលើ ។ ការ​ច្រូតកាត់​អាច​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​ដៃ ដោយ​ប្រើប្រាស់​ឧបករណ៍​សាមញ្ញ ឬ​ដោយ​គ្រឿងយន្ត ។ ការ​ជ្រើសរើស​កម្រិត​ប្រើប្រាស់​គ្រឿងយន្ត អាស្រ័យ​ទៅ​លើ​ភាព​ជាក់ស្ដែង​នៃ​តំបន់ ទំហំ​ដី​ដែល​ត្រូវ​ច្រូតកាត់​ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ និង​ទៅ​តាម​ការ​វិភាគ​តម្លៃ​ប្រាក់​ចំណេញ និង​លទ្ធភាព​របស់​កសិករ ឬ​ម្ចាស់​កសិដ្ឋាន ។

១០.១.២. ការ​ច្រូតកាត់​តាម​បែប​ប្រពៃណី

ការ​ច្រូតកាត់​ដោយ​ដៃ តែង​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​ប្រើប្រាស់​កណ្តៀវ ដោយ​បន្សល់​ទុក​នូវ​ជញ្ជ្រាំង​នៅ​ក្នុង​ស្រែ​កម្ពស់​ពី ២០ ទៅ ៣០ សង់ទីម៉ែត្រ ។ បន្ទាប់​ពី​ច្រូត​ហើយ គេ​តែង​ហាល​កណ្ដាប់​ស្រូវ​ពី ១-៣ ថ្ងៃ​នៅ​ក្នុង​ស្រែ ឬ​នៅ​លើ​ភ្លឺ ។ តាម​ធម្មតា គេ​ចំណាយ​កម្លាំង​ពលកម្ម​ប្រមាណ​ពី ២៥ ទៅ ៣០ នាក់ ដើម្បី​ច្រូតស្រូវ​មួយ​ហិកតា​ដោយ​ដៃ ។ នៅ​កន្លែង​ខ្លះ​នៃ​តំបន់​ត្រូពិក ជា​ពិសេស​នៅ​តំបន់​ខ្ពង់រាប គេ​ទម្លាប់​កាត់​យក​តែ​កួរស្រូវ​ដោយ​ប្រើប្រាស់​កាំបិត​នៅ​ឡើយ​ទេ ។

១០.១.៣. ការ​ច្រូតកាត់​ដោយ​គ្រឿងយន្ត

ការ​ច្រូតកាត់​ស្រូវ​ដោយ​ដៃ ដែល​នៅ​តែ​ត្រូវ​បាន​អនុវត្ត​ជា​ទូទៅ កំពុង​ត្រូវ​បាន​ជំនួស​ជា​បណ្តើរៗ ជា​ពិសេស​នៅ​តំបន់​ត្រូពិក ដោយ​ការ​ប្រើប្រាស់​គ្រឿងយន្ត​ដូច​ជា កុំបៃ (Combine Harvester) ជាដើម ។ កុំបៃ​ជា​គ្រឿងយន្ត ដែល​មាន​ផ្នែក​កាត់ បោក​បែន និង​សម្អាត​ក្នុង​ពេល​ព្រម​គ្នា​តែ​ម្ដង ។ អាស្រ័យ​ទៅ​តាម​សំណង់​របស់​វា (ពិសេស​ទទឹង​ច្រូតកាត់) វា​មាន​សមត្ថភាព​អាច​ច្រូតកាត់​ស្រូវ​ក្នុង​មួយ​ហិកតា ដោយ​ចំណាយពេល​តែ​ពី ១ ទៅ ៥ ម៉ោង ។ កុំបៃ​ដែល​គេ​ប្រើប្រាស់​នៅ​ប្រទេស​លោក​ខាងលិច​មាន​ទំហំ​ធំ ដោយ​ប្រដាប់​ច្រូតកាត់​របស់​វា​មាន​ប្រវែង​រហូត​ដល់ ៤ ទៅ ៥ ម៉ែត្រ ។ ការ​ប្រើប្រាស់​គ្រឿងយន្ត​នេះ បាន​ផ្ដល់​នូវ​គុណសម្បត្តិ​ខាង​ផ្នែក​សេដ្ឋកិច្ច កាលណា​ផ្ទៃដី​ច្រូតកាត់​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​មាន​ទំហំ​តូច​បំផុត ៧០​ហិកតា (រូប ១០.១) ។

រូប ១០.១ ការ​ច្រូតកាត់​ដោយ​ម៉ាស៊ីន Combine

១០.១.៤. ការ​បាត់បង់ និង​វិធានការ​ការពារ

ដំណាក់កាល​ដែល​សម​ស្រប​បំផុត​សម្រាប់​ប្រមូលផល​ស្រូវ គឺ​នៅ​ពេល​ដែល​គ្រាប់​វា​មាន​អត្រា​សំណើម​ពី ២២ ទៅ ២៨% ឬ​ក៏​នៅ​ពេល​ដែល​គ្រាប់​ស្រូវ​ប្រមាណ​ជា ៨០-៨៥ % មាន​ពណ៌​ដូច​ចំបើង ហើយ​គ្រាប់ស្រូវ​ដែល​នៅ​គល់​កួរ​ស្ថិត​ក្នុង​ដំណាក់កាល​ដាក់​ម្សៅ​ខ្លាំង (Hard dough grain stage) ។ វេលា​នេះ​គឺ​នៅ​ប្រមាណ​ជា ៣០​ថ្ងៃ​ក្រោយ​ពេល​ចេញ​ផ្កា ។ ការ​ប្រមូលផល​យឺត​ពេល​អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​គ្រាប់ស្រូវ​ជ្រុះ​ខ្ចាត់ខ្ចាយ​ក្នុង​ស្រែ​ច្រើន (រូប ១០.២) ឬ​ស្ងួត​ជ្រុល ធ្វើ​ឲ្យ​វា​ងាយ​ប្រេះស្រាំ​នៅ​ពេល​បោក​បែន ហើយ​គ្រាប់ស្រូវ​ដែល​ប្រេះ ឬ​ស្រាំ​នឹង​ត្រូវ​បាក់ នៅ​ពេល​កិន​ជា​អង្ករ ។ ការ​ប្រមូលផល​ឆាប់​ពេក​បណ្ដាល​ឲ្យ​មាន​គ្រាប់​ស្រូវ​ជា​ច្រើន​នៅ​ស្ទើរ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ថយ​ចុះ​នូវ​បរិមាណ និង​គុណភាព​អង្ករដើម​ដែល​កិន​បាន ។ គ្រាប់ស្រូវ​នៅ​ស្ទើរ​មាន​រូបរាង​ស្តើង​ខ្លាំង និង​មាន​សាច់​ខាងក្នុង​ដូច​ដីស ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​មាន​កន្ទក់ និង​ចុងអង្ករ​ច្រើន​នៅ​ពេល​កិន​ជា​អង្ករ ។

រូប ១០.២ ស្រូវ​ទុំ​ដួល​នៅ​ក្នុង​ស្រែ​ដោយ​ការ​ប្រមូលផល​យឺត

១០.២. ការ​បោក​បែន

ការ​បោក​បែន គឺជា​ការ​ញែក​យក​គ្រាប់ស្រូវ​ចេញពី​ដើម កួរ និង​ស្លឹក​ស្រូវ ដោយ​វិធីសាស្ត្រ​ផ្សេងៗ​ ដូច​ជា ការ​បោក​ដោយ​ក្ដារបោក​ជាមួយ​តង្កៀប​បញ្ជាន់ ឬ​ការ​កាន់​កណ្ដាប់​ស្រូវ​ឲ្យ​ផ្នែក​កួរ​របស់​ស្រូវ​រង​នូវ​ការ​បោក​របស់​ត្បាល់​បោក ដែល​អូស​បង្វិល​ដោយ​ចលករ ។ ការ​បោក​បែន​ដោយ​ដៃ​ជា​វិធីសាស្ត្រ​សាមញ្ញ​គេ​អាច​ធ្វើ​វា​បាន​ដោយ​ប្រើប្រាស់​កម្លាំង​មនុស្ស សត្វ ឬ​ដោយ​គ្រឿងយន្ត ។​

១០.២.១. ការ​បោក​បែន​តាម​បែប​ប្រពៃណី

ការ​បោក​បែន​តាម​បែប​ប្រពៃណី​រួម​មាន ៖

  • ការ​បញ្ជាន់​ដោយ​ជើង ឬ​សត្វពាហនៈ ដោយ​ប្រើប្រាស់​ទីលាន និង​គរ​គំនរ​កណ្ដាប់​ស្រូវ​ជា​រង្វង់ ដោយ​ឲ្យ​សត្វពាហនៈ​ដើរ​ជាន់​ពីលើ ការងារ​នេះ​មាន​ភាព​ល្អ​ប្រសើរ គ្រាប់ស្រូវ​រាយ​ប៉ាយ​លើ​ផ្ទៃ​លាន ហើយ​ចំបើង​នៅ​គរ​ផ្នែក​ខាងលើ ។ ការ​បញ្ជាន់​តាម​បែប​ប្រពៃណី​លាន​បញ្ជាន់​ខ្លះ គេ​រៀបចំ​នៅ​ក្បែរ​ស្រែ​ឬ​នៅ​ក្នុងភូមិ​តែ​ម្ដង នៅ​តំបន់​ខ្លះ​ការ​បញ្ជាន់​ដោយ​សត្វពាហនៈ បាន​ជំនួស​ដោយ​ត្រាក់ទ័រ ។ ក្រោយ​ពី​ពេល​ឲ្យ​សត្វពាហនៈ​ដើរ​ជាន់ ហើយ​ចំបើង​បាន​ញែក​ចេញ​ពី​គ្រាប់ស្រូវ ។ ការ​រោយ​សម្អាត​ដោយ​ខ្យល់​ឬ​កង្ហារ​ដោយ​ប្រើប្រាស់​ចរន្ត​អគ្គិសនី ។
  • ក្ដារបោក និង​គ្រែ​បោក ជា​ទូទៅ​កសិករ​ប្រើ​តង្កៀប​ឈើ​គាប​ទៅ​លើ ១,៤​នៃ​កណ្ដាប់​ស្រូវ ហើយ​បោក​ទៅ​នឹង​ក្ដារបោក ឬ​គ្រែ​ដើម្បី​ប្រឡេះ​យក​គ្រាប់ស្រូវ​ចេញពី​កួរ ។​

១០.២.២. ការ​បោក​បែន​ដោយ​គ្រឿងយន្ត

ការ​បោក​ដោយ​ឧបករណ៍​ជាន់​នឹង​ជើង (Pedal thresher or treadle thresher) ឧបករណ៍​ជាន់​នឹង​ជើង​បង្គំ​ដោយ​ធុង​បោក​ភ្ជាប់​ដោយ​ដែកពត់​រាង​ជា​ត្រីកោណ តួ​ផ្នែក​បញ្ជូន​ចលនា និង​ឈ្នាន់​ជាន់ ។ នៅ​ពេល​ដែល​យើង​ជាន់​ឈ្នាន់ ធុង​បោក​ធ្វើ​ចលនា​វិល ហើយ​ប្រឡេះ​គ្រាប់ស្រូវ​ចេញពី​កួរ ហើយ​គ្រាប់​ស្រូវ​ត្រូវ​ធ្លាក់​ទៅ​ក្រោម​លាយឡំ​ជាមួយ​កំណាត់​ចំបើង​ខ្លីៗ និង​សំដីស្រូវ ការ​ញែក​សម្អាត​គ្រាប់​ត្រូវ​ប្រើប្រាស់​ឧបករណ៍​រែង​សម្អាត ឬ​ការ​រោយ​សម្អាត​ដោយ​ប្រើ​ប្រាស់​ខ្យល់​ផ្លុំ (រូប ១០.៣) ។

រូប ១០.៣ ម៉ាស៊ីន​បោក​ស្រូវ

១០.២.៣. ម៉ាស៊ីន​ច្រូតស្រូវ

ការ​ប្រើប្រាស់​ម៉ាស៊ីន​ច្រូតស្រូវ​នៅ​ប្រទេស ឥណ្ឌា ចិន និង​ថៃ មាន​ការ​កើនឡើង​គួរ​ឲ្យ​កត់សម្គាល់ ការ​ច្រូតកាត់​ស្រូវ​ដោយ​ដៃ ដែល​បាន​អនុវត្ត​ជា​ទូទៅ​ជា​ពិសេស​នៅ​តំបន់​ត្រូពិក កំពុង​ត្រូវ​បាន​ជំនួស​ជា​បណ្តើរៗ​ដោយ​ការ​ប្រើប្រាស់​គ្រឿងយន្ត ដូច​ជា កុំបៃ (Combine Harvester) ជាដើម ។ ម៉ាស៊ីន​ច្រូតស្រូវ​ទាំង​អស់នោះ​បែងចែក​ជា​ពី​ប្រភេទ​ដូច​ជា ៖

  • ប្រភេទ​ពាក់កណ្តាល​ស្វ័យប្រវត្តិ ដែល​បង្គំ​ផ្នែក​មុខ​មាន​តែ​ឧបករណ៍​កាត់​ដើម​ស្រូវ​ឲ្យ​ដួល​ជា​ជួរ​ទៅ​ម្ខាង និង​ម៉ាស៊ីន​ខ្លះ​អាច​ចង​ជា​កណ្ដាប់​បាន ហើយ​ត្រូវ​យក​ទៅ​បោក​បន្ត​ទៀត ។​
  • ម៉ាស៊ីន​ច្រូត ឬ​កុំបៃ (Combine harvester) ដែល​កិច្ច​ប្រតិបត្តិ​របស់​វា​រួម​បញ្ចូល​ដោយ​ឧបករណ៍​កាត់​ស្រូវ ដឹក​ជញ្ជូន​ទៅ​ផ្នែក​បោក​ត្បាល់​បោក ឧបករណ៍​រោយ​សម្អាត និង​ផ្នែក​បញ្ជូន​ស្រូវ​ទៅ​ក្នុង​ធុង​ឬ​ច្រក​គ្រាប់ស្រូវ​ទៅ​ក្នុង​បាវ ហើយ​ចំបើង​ជា​ទូទៅ​ធ្លាក់​រាយ​នៅ​ក្នុង​ស្រែ (រូប ១០.១) ។
 

ភាគបន្ត

About ឈូកខ្មែរ

...ផ្ដល់​ចំណេះដឹង​សកល​ជា​ភាសា​ជាតិ
This entry was posted in កសិកម្ម and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s